aktualnościfestiwal

Tradycją Międzynarodowego Festiwalu „Odkrywamy Paderewskiego jest coroczne wręczanie Wyróżnienia Paderewski przyznawanego przez Międzynarodową Kapitułę . Nagrodę stanowi wizerunek Ignacego Jana Paderewskiego zaprojektowany i wykonany przez znakomitego polskiego rzeźbiarza Andrzeja Renesa, autora m.in. polskich Wiktorów i pomnika kardynała Stefana Wyszyńskiego stojącego na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie.

Tegorocznym laureatem nagrody jest Fundacja Kopernikowska, która otrzymuje wyróżnienie za działania na rzecz popularyzacji patrona Festiwalu –Ignacego Jana Paderewskiego, oraz za działania na rzecz zbliżenia polsko-ukraińsko-amerykańskiego.

Fundacja Kopernikowska powstała w lipcu 1971 roku, mając na celu służbę Metropolii Chicago jako główne źródło kulturowe, edukacyjne, rekreacyjne i rozrywkowe, jednocześnie stała się wkrótce także centrum kultury polskiej. Dzięki hojności osób prywatnych i przedsiębiorstw Polonii Chicago, w 1979 roku Fundacja zakupiła historyczne obiekt w pobliżu ulic Milwaukee i Lawrenwce, który po przebudowie w 1985 roku stał się obiektem teatralnym z salą widowiskową na ponad 2000 osób. Obiekt ten nosi nazwę Copernicus Center i dzięki wieży przypomina Zamek Królewski w Warszawie. Obecnie Teatr prezentuje nie tylko programy polskie, ale i różnorodne grupy teatralne, przedstawienia szkolne, orkiestry symfoniczne, koncerty współczesnych zespołów rockowych, konkursy piękności oraz koncerty międzynarodowych i lokalnych gwiazd muzyki. W 2014 roku Copernicus Center miał nawet zaszczyt gościć Prezydenta Stanów Zjednoczonych.
6 października 2019 roku dzięki współpracy Polsko-Ukraińskiej Fundacji imienia Ignacego Jana Paderewskiego oraz Fundacji Kopernikowskiej doszło do historycznego wydarzenia. Opera I.J Paderewskiego „Manru” ( której premierę mogliśmy obejrzeć w ubiegłym roku we Lwowie) po 117 latach powróciła do USA i została niezwykle serdecznie przyjęta przez publiczność.

Na uroczystość wręczenia Wyróżnienia Paderewski , która odbyła się podczas koncertu finałowego VIII Międzynarodowego Festiwalu Odkrywamy Paderewskiego przybył prezes zarządu Copernicus Foundation Mario Mikoda. Nagrodę wręczyli: Adam Bala- prezes zarządu Polsko-Ukraińskiej Fundacji imienia Ignacego Jana Paderewskiego i jednocześnie dyrektor generalny Festiwalu oraz Marianna Humetska- dyrektor artystyczna Festiwalu.