aktualnościkoncert

16 września w parafii pod wezwaniem Niepokalanego Serca NMP w Łochowie odbył się „Koncert Stulecia” pod batutą Jerzego Maksymiuka. Orkiestra Symfoniczna Filharmonii Lwowskiej wystąpiła z Symfonią h-mol op. 24 „Polonia” Ignacego Jana Paderewskiego i zgromadziła sympatyków muzyki klasycznej.

Ignacy Jan Paderewski skomponował swoją Polonię na okoliczność obchodów 40-lecia Powstania Styczniowego, pełen wiary w odzyskanie wolności przez Ojczyznę. Symfonia h-moll po raz pierwszy została wykonana przed polską publicznością w 1910 roku we Lwowie, pod dyrekcją Henryka Opieńskiego, podczas Zjazdu Muzyków Polskich z okazji setnej rocznicy urodzin Fryderyka Chopina. Rok później zagrano ją w Warszawie.

Organizatorami koncertu byli wicemarszałek Maria Koc, burmistrz Łochowa Robert Gołaszewski oraz dyrektor generalny festiwalu „Odkrywamy Paderewskiego” Adam Bala. Koncert patronatem honorowym objął prezes Rady Ministrów Mateusz Morawiecki.

Portal podlasie24.pl objął wydarzenie patronatem medialnym.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z wydarzenia.